Gęś według kulinarnych mistrzów: pierś z gęsi nadziewana kalafiorem

Mięso z gęsi jest przepyszne samo w sobie. Kalafior podkreśli na pewno walory smakowe dania oraz poprawi wartość estetyczną całej potrawy. Zapraszamy na pierś z gęsi nadziewaną kalafiorem.

Składniki potrzebne do wykonania dania to: 2 piersi gęsi ze skórką, ½ kalafiora, 10 ząbków czosnku, oliwa z oliwek oraz przyprawy dla smaku.

Czas zrobienia dania to około 60 minut. Piersi z gęsi na około 24 godziny przed przygotowaniem marynujemy. Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, czosnek najlepiej przeciśnięty przez prasę oraz około 1,5 łyżeczki soli. Dla smaku można dodać czarny pieprz, majeranek, rozmaryn, czerwoną słodką paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy mięso z każdej strony i odstawiamy do lodówki.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w oddzielnym naczyniu w osolonej wodzie na pół miękko. W zamarynowanych piersiach wykonujemy ostrym nożem podłużne nacięcia w celu nałożenia farszu. Po wykonaniu otworów napychamy w nie duże ilości kalafiora, tak aby było go jak najwięcej. Gdy całą pierś mamy nafaszerowaną spinamy ją wykałaczkami dosyć ciasto, żeby farsz podczas pieczenia nie wypływał.

Piersi pieczemy w rękawie kuchennym w temperaturze 180 stopni około 90 minut. Po usmażeniu z każdej ze stron wyjęciu i wystudzeniu mięsa kroimy je w równe plasterki. Smacznego

 

 

 

 

 

Gotujmy.pl