Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Danie, które dziś polecamy w sam raz pasuje na upały doskwierające nam przez ostatnie dni, mowa o gęsi w galarecie.

Czas zaopatrzyć naszą kuchnie w następujące produkty: 2 gęsie udka wraz ze skórą, 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, pęczek natki, sól, pieprz, 2 jabłka,  2 łyżeczki octu, gaza oraz  2 łyżeczki żelatyny.

Udka odcinamy od gęsiej tuszki, myjemy i osuszamy. Szykujemy naczynie do którego wrzucamy mięso, cebulę, czosnek i natkę. Całość zagotowujemy  i na koniec doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 3 godziny. Po upływie wskazanego czasu wszystko należy ostudzić. Wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości oraz kroimy w drobne kawałki. Wywar natomiast odstawiamy na bok.

Wywar przecedzamy dwukrotnie przez gęste sitko. Klarujemy go dodając ubite białka oraz odrobin octu. Do sklarowanego już wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Pokrojone mięso wkładamy do miseczek o pojemności około 200 ml. Dekorujemy je  i zalewamy wywarem. Serwujemy z marynowanymi grzybami i chrzanem. Smacznego.

 

Czasnagesine.pl