Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Zapraszam dziś do skosztowania gęsi w orientalnej odmianie z dużą ilością ziół oraz pikantnymi dodatkami, po azjatycku, a tą potrawą są placki ziemniaczane z orientalnym gulaszem z gęsi.

Składniki, których potrzebujemy to: pierś z gęsi, 2 marchewki, 20 dag dyni, 2 sztuki szalotki, imbir, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 1 liść laurowy, 1 litr bulionu warzywnego, 200 ml wytrawnego czerwonego wina, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka masła i mąki, sól oraz pieprz. Z kolei do zrobienia placków potrzebujemy: ½ kg ziemniaków, 1 szalotka, 1 jajko, sól, pieprz, ½ łyżeczki majeranku oraz ½ papryki.

Na początek zabieramy się za zrobienie bardziej skomplikowanej części czyli gulaszu. Gęś kładziemy na patelni skórą do dołu i podsmażamy, aż mięso będzie chrupkie. Następnie również obsmażamy ją z drugiej strony – po 5 minut na stronie. Po zdjęciu gęsi z ognia zabieramy się za krojenie warzyw: dyni, papryki,  marchewki, szalotki, imbiru oraz czosnku. Kolejno w kawałki dynie dynię i paprykę, a resztę w paski.

Mięso kroimy w kostkę. Do naczynia wlewamy tłuszcz wytopiony ze smażenia i pokrojone warzywa. Zalewamy octem i winem. Dorzucamy pokrojoną gęś i podsmażamy. Po około 2 minutach dodajemy bulion warzywny oraz rozmaryn, majeranek i liść laurowy. Dusimy na wolnym ogniu około 25 minut.

Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy ją do całości wrzucając również dla smaku soli oraz pieprzu. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 20 minut.

Kolejnym etapem są plaski ziemniaczane. Szalotkę i ziemniaki obieramy i blendujemy. Następnie do masy dodajemy sól, pieprz jajko, mąkę. Całość mieszamy. Placki smażymy na wytopionym tłuszczu z gęsi, aż zrobią się brązowe. Przygotowane placki polewamy gulaszem. Smacznego

 

 

Doradcasmaku.pl