Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Jedną ze smaczniejszych zup jaką kiedykolwiek jadłem była kwaśnica na gęsinie. Dlatego zachęcam Was gorąco do wypróbowania dania z naszego przepisu.

Składniki na kwaśnice to: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 4 szklanki kapusty kiszonej, 8 szklanek rosołu z gęsi, woda, 3 liście, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, ½ łyżeczki cukru oraz ugotowane mięso z gęsi.

Składniki do wykonania rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 bulwy selera, 1 cebula, ½ pora, 3 litry wody, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 2,5 łyżeczki soli.

Na początek zabieramy się do wykonania rosołu z gęsi, na którym następnie zrobimy kwaśnicę. Korpusy z gęsi myjemy i oczyszczamy. Wkładamy do naczynia i zalewamy wodą, następnie doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy pianę z powierzchni zupy. Do garnka wrzucamy obrane: marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę (w łupinach przekrojoną połowę) liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na koniec wedle uznania dla smaku wsypujemy sól.

Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu pozostawiamy zupę do wystygnięcia. Z zimnego już rosołu wyciągamy mięso z gęsi oraz warzywa.

Kolejnym etapem jest kwaśnica. Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć całe warzywa.

Dodajemy liście laurowe i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy rosołu oraz kiszonej kapusty. Na wolnym ogniu trzymamy tak długo dopóki kapusta nie będzie miękka. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone mięso z gęsi.

Całość przyprawiamy wedle uznania majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą. Smacznego

 

 

 

Codziennik-kuchenny.blogspot.com