Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Na ciepłe dni najlepsze są dobre, pożywne i orzeźwiające zupy. Jedną z nich zaproponujemy za chwilkę, a jest to zupa szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajkiem poszetowym. Zapraszam do lektury oraz wspólnego gotowania.

Do wykonania zupy szczawiowej będziemy potrzebować: 150 g młodych ziemniaków,  2 młode marchewki, 2 korzenie pietruszki, 250 liści szczawiu, 150 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, wywar z gęsich udek (2 uda, 1 pęczek włoszczyzny), olej sól oraz pieprz.

Jaja poszetowe z robimy z : 4 jajka, 200 ml  ciemnego piwa (porter) oraz 50 ml octu białego winnego.

Na początek zabieramy się za ugotowanie zupy szczawiowej na mięsie z gęsi, a następnie będziemy przygotowywać jajka. Zaczynamy od ugotowania wywaru z gęsich udek. Ziemniaków nie obieramy tylko kroimy je w równą kostkę. Tak samo postępujemy z obraną marchewką i pietruszką. Wszystkie przygotowane warzywa wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju. Po chwili dolewamy wywaru i smażymy przez kilka minut. Po upływie wskazanego czasu dolewamy resztę wywaru i smażymy przez około 8 minut.

Mięso na którym gotowaliśmy zupę wyjmujemy z garnka i rwiemy na mniejsze kawałki. Do warzyw dodajemy umyty wcześniej szczaw i gotujemy około 5 minut. Śmietanę mieszamy z  odrobiną gorącego wywaru (hartujemy) delikatnie solimy i dodajemy do zupy. Wszystko zagotowujemy i na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Jajka poszetowe. Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Zagotowujemy i powoli dodajemy jajka i parzymy około 3 minut tak aby białko się ścięło, a żółtko było płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.

Smacznego

 

 

 

 

Kuchnialidla.pl