Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Dziś zaproponujemy  potrawę Roberta Makłowicza prezentowaną  na kujawsko-pomorskim festiwalu gęsiny, a będzie to kanapka z pieczoną szarpaną gęsiną, powidłami śliwkowymi i szybką konfiturą   z czerwonej cebuli.

Składniki potrzebne do wykonania około 20 porcji to: 2 udka z gęsi, 30 g masła, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, 300 ml  soku pomarańczowego, 3 łyżki powideł śliwkowych, 2 czerwone cebule, 2 bułki maślane, 2 łyżki cukru, olej, 100 ml czerwonego wina, 100 ml octu winnego oraz sól.

Na początek obieramy i siekamy czosnek oraz łączymy go z masłem i tymiankiem. Udo posolić, popieprzyć, natrzeć przygotowanym masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 4 godzin w 150 stopniach. Po upieczeniu za pomocą dwóch widelców rozrywamy udo.

W osobnym naczyniu łączymy nasze poszarpane kawałki gęsi wraz z powidłami śliwkowymi.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i zasypujemy cukrem i solą. Do rondla wlewamy olej i wrzucamy do niego cebulę. Dusimy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dolewamy wina i je odparowujemy, tak samo postępujemy z octem winnym. Doprawiamy na koniec dla smaku solą i  pieprzem.

Bułkę maślaną rozkrawamy i podgrzewamy w piecyku. Pieczywo po podgrzaniu smarujemy konfiturą z cebuli, układamy kawałki poszarpanej gęsiny wymieszanej z powidłami. Składamy bulkę w całość i jest gotowa do podania. Smacznego