Zapraszamy do skosztowania delikatnego, szybkiego dania idealnego na obiad na każdą okazję, a będzie to kapuśniak z soczewicą na gęsinie polecany przez Winiary.pl
Na początek, musimy zaopatrzyć się w produkty, z których wykonamy nasz obiad, a będą to: korpus z gęsi, 3 litry wody, 4 marchewki, 2 pietruszki, 60 g poru, olej, niewielki seler, 50 dag ziemniaków, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 4 ziarna ziela angielskiego, mały liść laurowy, 70 dag kiszonej kapusty oraz przyprawa np., ziarenka smaku według uznania.
Korpus z gęsi myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aż do przykrycia całego mięsa. Po zagotowaniu zbieramy z wierzchu wszelkie nieczystości i następnie pod przykryciem gotujemy około 30 minut.
Marchewki oraz pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki. Por oczyszczamy i bardzo drobno kroimy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy wszystkie przygotowane warzywa.
Kiedy podsmażymy już warzywa dodajemy je do wywaru wraz z obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki selerem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz odrobiną soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie wraz z soczewicą dodajemy do zupy. Gotujemy do osiągnięcia przez warzywa odpowiedniej miękkości.
Kapustę myjemy i kroimy. Dodajemy do zupy, którą gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec doprawiamy przyprawami. Smacznego.
Winiary.pl