Gęś według kulinarnych mistrzów – kapuśniak z soczewicą na gęsinie

Zapraszamy  do skosztowania delikatnego, szybkiego dania idealnego na obiad na każdą okazję, a będzie to kapuśniak z soczewicą na gęsinie polecany przez Winiary.pl

Na początek, musimy zaopatrzyć się w produkty, z których wykonamy nasz obiad, a będą to: korpus z gęsi, 3 litry wody, 4 marchewki, 2 pietruszki, 60 g poru, olej, niewielki seler, 50 dag ziemniaków, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 4 ziarna ziela angielskiego, mały liść laurowy, 70 dag kiszonej kapusty oraz przyprawa np., ziarenka smaku według uznania.

Korpus z gęsi myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aż do przykrycia całego mięsa. Po zagotowaniu zbieramy z wierzchu wszelkie nieczystości                      i następnie pod przykryciem gotujemy około 30 minut.

Marchewki oraz pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki. Por oczyszczamy     i bardzo drobno kroimy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy wszystkie przygotowane warzywa.

Kiedy podsmażymy już warzywa dodajemy je do wywaru wraz z obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki selerem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz odrobiną soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie wraz z soczewicą dodajemy do zupy. Gotujemy do osiągnięcia przez warzywa odpowiedniej miękkości.

Kapustę myjemy i kroimy. Dodajemy do zupy, którą gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec doprawiamy przyprawami. Smacznego.

 

 

 

Winiary.pl