W cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawiamy dziś gęś zamieszkującą tereny północnej Skandynawii oraz Azji. Można ją podzielić na dwa podgatunki, zgodnie z miejscem ich zimowania. Europejski naturalnie występuję w okolicach basenu Morza Czarnego, populacja azjatycka w Chinach. W Polsce pojawiają się dość rzadko, a jeżeli tak to raczej na jesieni niż wiosną. Populacja ptaka z roku na rok spada. Poznajcie bliżej gęś małą.

Czytaj więcej...